Informații despre Travertin

Informații despre Travertin

mesta-marmura-travertin-piatra-online-magazin-piatra-naturala

Ce este TRAVERTINUL?

Proces de formare: apa din adancuri exterm de fierbinte dizolva calcarul, cand ajunge la suprafata se evapora si lasa in urma calcarul care se reintareste.Piatra care se formeaza este plina de bule de gaz.

Travertinul este cunoscut drept o marmura poroasa si este foarte populara in Italia si celelalte tari occidentale.

Travertinul este o piatra naturala cu nuante de la crem pana la brun cu varietati speciale si mai rar intalnite de galben, rosu, argintiu si combinatii. Decorarea cu acest material, confera ambientelor eleganta, armonie si stil.

Placile din travertin sunt folosite pentru amenajarea cladirilor, atat la interior cat si la exterior, la placarea fatadelor, peretilor interiori si a pardoselilor, la pavarea curtilor sau a aleilor din gradini sau parcuri. Mozaicurile din travertin reprezinta o solutie adecvata pentru placarea peretilor curbi sau a stalpilor tip coloana iar in combinatie cu placile din travertin, varietatea suprafetelor placate este aproape nelimitata. Braurile si bordurile din mozaic precum si braurile taiate cu jet de apa reprezinta elemente de decor, care aduc frumusete si rafinament in orice ambient.

Este o rocă poroasă de calcar (calcit, calcit slab magnezian şi aragonit), care are o culoare gălbuie până la brună. Ia naştere la gura unor izvoare termale bicarbonatate care ies din calcare sau traversează roci bogate în carbonaţi, ioni de carbonat de calciu ca şi dioxid de carbon.

Există doua tipuri structurale de travertine:

 

 • travertine compacte – sunt dense şi stratificate în bancuri groase (20-40m) şi stratificate în lamine subţiri, milimetrice, sunt albe, alb-gălbui, brune, care alternează în întreaga crustă. Se presupune că stratificarea se datorează depunerii sezoniere, în sensul că vara s-au depus benzile mai groase şi deschise la culoare, iar iarna benzile subţiri şi închise la culoare. Aceste travertine se mai cunosc şi sub denumirile de onyxul peşterilor sau marmură onyx.
 • travertine spongioase poroase – sunt albe şi uşoare şi s-au format prin depunerea biochimică provocată de activitatea organismelor acvatice (în special alge albastre), care au reţinut, prin fotosinteză CO2 şi au provocat precipitarea carbonaţilor.

În general, travertinul este poros. Dacă se închid porii cu praf de ciment, prin şlefuire şi lustruire travertinul capătă o suprafaţă la fel de fină ca şi marmura. Travertinul se foloseşte ca piatră de construcţie. În România există cariere de travertin la Geoagiu Băi, Hunedoara, Slănic Prahova, staţiunea Borsec etc.

Travertinul este o forma de calcar care da un caracter aparte suprafetelor pe care le decoreaza, dand senzatie de suprafete „calde”.

In comert, travertinul se gaseste in doua forme: chituit si nechituit. Travertinul chituit spre deosebire de cel nechituit este substantial mai putin poros, porii fiind inchisi cu o substanta speciala. Datorita naturii poroase, travertinul necesita utilizarea tratamentelor de impermeabilizare.

Utilitatea

 

Travertinul are o finisare mai mult mata sau satinata dacat o suprafata foarte lucioasa in comparatie cu marmura. Aceasta prelucrare este uneori preferata, deoarece are o imagine mai catifelata decat piatra lustruita.

Travertinul este des utilizat pentru placari exterioare / interioare, pentru placarea monumentelor etc., avand un aspect rustic, “cald”.

Disponibilitatea: Lastre și Placaje

Culori: CremAlb, Roșu, și Bej-Maroniu

Aprovizionarea

 

Pot fi furnizate cantități mari în termene scurte, astfel putându-ne adapta atât lucrărilor medii cât și mari.

Uniformitatea materialului: travertinul are o structură neuniformă, ușor venată, ceea ce îl face potrivit mai ales pentru placări, atât la interior, cât și la exterior.

Caracteristicile tehnice generale:

 • Densitate aparentă: 2,4 t/m3
 • Absorbția de apă: 1 – 2,4 %
 • Rezistență la compresiune: 0,17 g/cm2
 • Rezistență la compresiune în stare uscată: 33.5 N/mm2
 • Rezistență la compresiune după 25 de cicluri îngheț-dezgheț: 23.5 N/mm2
 • Rezistență la șoc mecanic: 1,65/mm2

Prelucrări standard:

 • lustruit
 • șlefuit
 • scapitat
 • buciardat
 • antichizat

Usor de montat:

 

Atât montajul pe bază de adezivi, cât și montajul pe bază de sapa pot fi folosite.